Talent Alive

Basis Theatersport

Iedereen kan spelen, zonder voorbereiding!

Zonder voorbereiding?
Jazeker. Theatersport is improviseren. Korte scènes die over alles kunnen gaan. Om te bepalen waar de scène over gaat krijgen de spelers een kleine aanwijzing,
een – locatie – voorwerp – beroep – enz. Je kan als speler een typetje worden of heel ‘normaal’ blijven. Als er maar iets gebeurt in de scène.

Iedereen?
Ja iedereen. Dit is een hele leuke workshop voor een groep collega’s of tijdens een (familie)reünie. Zie elkaar eens heel anders!
Een groot deel van de workshop doen we korte spellen en oefeningen waarbij je heel vrij in duo’s of trio’s werkt. Bijna iedereen vindt dit leuk en doet lekker mee. Daarna gaan we korte scènes improviseren (van 3 tot 5 minuten) met een paar theatersport-’spelregels’.
Als afsluiting kunnen we, als de deelnemers dat willen, een kleine theatersportwedstrijd doen met of zonder publiek. Wie niet wil optreden is gewoon zelf publiek.

Wat leer je bij de workshop theatersport?
We gaan niet denken maar doen! We besteden natuurlijk aandacht aan een paar theater technieken, maar dat merk je nauwelijks, want het gaat spelenderwijs. Bijvoorbeeld:
Accepteren en samenspelen – Als je tegenspeler jou aanspreekt met ‘papa’, dan BEN je opeens zijn vader. Terwijl je zelf misschien had bedacht dat je de broer zou gaan spelen
Bewegen – Misschien spelen we een stukje in een niet bestaande taal. Dan ga je vanzelf meer dingen uitbeelden
Statusverschillen, kruip in de huid van een ander – soms ben je in een scène rijk en machtig, een andere keer arm en onderdanig. Ervaar dat het allemaal heel leuk kan zijn!

Wat is theatersport?
Bij een theatersportwedstrijd strijden 2 teams van 4 personen tegen elkaar. Zij doen hun best om een zo leuk, grappig, spannend en/of romantisch mogelijke scène te spelen, aan de hand van door het publiek gegeven suggesties: locatie, relatie, weersomstandigheden, voorwerpen, problemen, beroep, etc.
De scènes worden volledig ter plekke verzonnen – geïmproviseerd – door de spelers. De scènes zijn kort en onvoorspelbaar.

De “sport” in theatersport komt naar voren in de beoordeling van scènes. Dit wordt gedaan door ‘rechters’, meestal ook theatersporters. Neem hun punten en kritische opmerkingen vooral niet serieus!
Het winnen van de wedstrijd is bijzaak, teams streven naar een vermakelijke wedstrijd.

Alles wordt aan elkaar gepraat door een presentator (m/v), meestal als een typetje.
Het publiek mag rozen gooien naar spelers die het heel goed doen, of (natte) sponzen naar die akelige onrechtvaardige rechters…

Aantal deelnemers: 8 – 14
Leeftijd: 12 – 80
Duur workshop: 1½, 2 of 2½ uur
Nodig: een ruime ruimte + zitplaatsen langs de kant.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.